Als je zwanger bent, is het logisch om naar een gynaecoloog of vroedvrouw te gaan. De groei van de baby moet immers opgevolgd worden! Daarover bestaat geen twijfel. Maar moet de mama ook niet opgevolgd worden?

Tot op zekere hoogte volgt gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw de lichamelijke evolutie en kwaaltjes bij jou als zwangere vrouw op. Een kinesitherapeut wordt er vaak pas bij lichamelijke problemen bijgehaald. Maar zolang hoef je niet te wachten: prenatale kine kan ook preventief werken. Een kinesitherapeut tijdens de zwangerschap, heeft dus zeker zijn nut!!

Kinesitheraputen gespecialiseerd in perinatale kinesitherapie en pelvische reëducatie leren je omgaan met alle lichamelijke en psychische veranderingen tijdens de zwangerschap. Zo kunnen ongemakken als lage rugklachten, bekkeninstabiliteit en urineverlies voorkomen of behandeld worden.

Daarnaast bereidt prenatale kinesitherapie je ook voor op de bevalling zelf.

Klachten verlichten én voorkomen
Tijdens een zwangerschap verandert het lichaam enorm. Om plaats te maken voor de groeiende placenta en baby worden organen gedrukt en komen verschillen weefsels, en de blaas, onder druk te staan. De steeds grotere buik zorgt er ook voor dat het zwaartepunt verandert, wat tot rugklachten én evenwichtsproblemen kan leiden.

Prenatale kine kan helpen om met deze uitdagingen van het zwangere lichaam om te gaan. Bepaalde houdingen zullen bepaalde klachten helpen verlichten en zelfs voorkomen. Er kunnen ook tips gegeven worden om beter te slapen, te staan of te zitten.

Bevallingsvoorbereiding
Daarnaast worden bij de prenatale kine ook oefeningen gedaan om beter weeën te kunnen opvangen. Ademhaling is hierbij belangrijk: door de oefeningen op voorhand te doen, kan je er tijdens de weeën op terugvallen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen dan van pas komen: een bevalling verloopt immers een pak vlotter als je je kan ontspannen.

Er wordt ook aandacht besteed aan het persen. Met een correcte perstechniek heb je minder kans op een knip (episiotomie) of een inscheuring.

Het belang van bekkenbodemspieren
Ook belangrijk bij de voorbereiding van de bevalling: de bekkenbodemspieren. Meer bepaald het spannen en ontspannen van deze spieren die organen in het bekken ondersteunen en ervoor zorgen dat we urine en ontlasting kunnen ophouden.

Tijdens de zwangerschap wordt er druk uitgeoefend op deze spieren, die daardoor verslappen. Dat is op zich niet erg: het kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren is belangrijk tijdens een bevalling. Hoe meer ontspanning, hoe vlotter de arbeid zal verlopen.

Deze basisoefeningen kunnen aangevuld worden met zwangerschapsyoga en zwanger zwemmen.

Waar kan je terecht voor deze kinesitherapie?
Prenatale kinesitherapie kan je individueel volgen bij een kinesitherapeut met specialisatie in de perinatale kinesitherapie en de pelvische reëducatie. Het is vaak moeilijk om er in ons druk-druk-druk leven de afspraken voor een kinesist bij te nemen. Maar dat is eigenlijk net de reden om het wél te doen: zodat je tijd maakt voor je lichaam, je baby en de voorbereiding op de bevalling zelf. Een kinesitherapeut gespecialiseerd in perinatale kinesitherapie en pelvische reëducatie vind je via deze site.

Weet dat je bij de gynaecoloog een voorschrift kan vragen voor 9 sessies perinatale (dus voor en na de bevalling) kinesitherapie. Bij problemen kan je nog tot 18 bijkomende beurten voorgeschreven krijgen.

© Bron: Gezindsbond